Sportovní aktivita v souladu s měsíčním cyklem

Vzhledem k proměnlivosti hormonů v těle ženy je každá část měsíce jiná a pro celkové zdraví je více než vhodné přizpůsobit sportovní aktivitu fázi Vašeho cyklu. Podle autorky knihy Woman Code, Alisi Vitti, hrají hormony velmi důležitou roli v rámci našeho zdraví. A to nejen podle ní, ale i podle výzkumů a studií, kterých začíná být stále více. V dnešní době je mnoho žen, které trpí různými hormonálními obtížemi od bolestivé menstruace přes ovariální cysty nebo adrenální vyčerpání a poruchy trávení.

I typ sportovní aktivity může mít za následek rozladění hladiny hormonů. Narušení hladiny hormonů si můžeme představit jako kaskádovitou reakci napříč celým naším tělem. Proto, když to v některé fázi měsíce přeženeme se cvičením, můžeme vyvolat řadu nechtěných problémů. Nechte se inspirovat doporučenou fyzickou aktivitou pro určitou část měsíce a dopřejte svému tělu tak více ohledu.

Fáze 1.: Menstruace ( 3-7 dní)

Při menstruaci se často objevují problémy jako křeče, bolesti zad a hlavy, únava a silné chutě na sladké nebo slané. Především v prvních dnech je důležité spíše odpočívat, na své tělo netlačit a dopřát mu čas k regeneraci. První dva dny je nejlépe trávit v klidu (je dobré upravit i pracovní aktivity – vím, je to těžké) nebo zvolit velmi jemnou jógu (můžete zkusit lekci Yin jógy nebo si vybrat 3-5 ásán na doma, ve kterých delší dobu setrváte jako v relaxační poloze). Vhodným pohybem může být i procházka v přírodě. Ke konci fáze můžete postupně navyšovat intenzitu cvičení.

IMG_3998

Fáze 2.: Folikulární fáze (7-10 dní)

V tomto období se pomalu zvyšuje fyzická energie a někdy můžete pocítit až pocit jakéhosi neklidu spojeným s přílivem energie. Tento čas je obecně časem kreativity a nových začátků a proto je to ideální čas k návratu ke sportu nebo vyzkoušení nového cvičení. Jestli už přemýšlíte delší dobu, že vyzkoušíte novou lekci v místním studiu, tak právě teď je ta správná doba. I nový pohyb je tělu pocitově velmi příjemný a přirozený, tak že i náročné taneční kreace Vám mohou jít zcela bez námahy. V mozku probíhá výstavba nových neurospojů, a tak je ideální čas vystoupit z komfortní zóny a zkusit něco nového. Také je nejvyšší pravděpodobnost, že u dané aktivity vydržíte dlouhodobě, když začnete právě ve folikulární fázi. Pusťte se tedy do různých výzev nebo si naplánujte běžecký závod.

active agility dancer dancing

Fáze 3.: Ovulace (3-4 dny)

Ovulace je čas pro komunikaci, upevnění vztahů a rozvoj komunity. Patří sem dva důležité prvky – vysokointezivní trénink a skupinové cvičení. Vaše energie je na maximu za celý měsíc a tomu přizpůsobte i Váš sport. Zvolte posilování, plyometrické cvičení, běh, tanec nebo spinning a to nejlépe ve skupinovém provedení.

EZER1262

Fáze 4.: Luteální fáze (10-14 dní)

Při luteální fázi dochází k postupnému snižování energie. Často se objevuje nadýmání, podrážděnost, bolest hlavy, chutě nebo náladovost. V první polovině můžete mít stále ještě dostatek energie, a tak můžete pokračovat v náročnějších aktivitách jako je posilování. Je ale dobré postupně ubírat intenzitu cvičení. Pro posledních 5 dní fáze je nejlepší zvolit procházky, pilates nebo jógu. Při pocitu těžkosti a únavy přizpůsobte nejen intenzitu ale i čas, po který cvičíte.

IMG_3997


Nakonec bych ještě ráda zmínila, že to není jen fyzická aktivita, co ovlivňuje hormonální zdraví. Z velké části je to naše stravování a každodenní životní rytmus. Spěch, nedostatek spánku, příliš kofeinu nebo nevhodné potraviny mají za následek spoustu obtíží. Dobré je, že tyto věci jsme schopni ovlivnit. Jen je to někdy opravdu těžké, protože zlozvyků je těžké se zbavit. Více v knize Woman Code.


Shrnutí aktivity:

Menstruace: odpočinek, klidné cvičení, procházky, jemná jóga

Folikulární fáze: vyzkoušet nový sport/lekci, běh, kolo, cokoli nad čím delší dobu přemýšlíte

Ovulace: vysoká intenzita cvičení, skupinové cvičení, spinning, zumba, tanec

Luteální fáze: 1. polovina intenzitvní cvičení, postupně snižovat – pilates, jóga