Fyzio Otázky 6: Artroskopie kolene

Od minulých epizod, které byly věnované především bolestem daných částí těla, se dnes dostávám trochu blíže k léčbě. A to léčbě kolene pomocí artroskopické operace (tedy artroskopie kolene). Když konzervativní přístupy nemají požadovaný výsledek, pak dalším řešením může být operace. A s tím přichází řada otázek. Na některé z nich odpovídám v tomto videu. A další informace přikládám níže.

Menisektomie

Menisektomie je zákrok, při kterém dochází k úplnému nebo částečnému vyjmutí menisků kolene. Menisektomie je typem artroskopie kolene a jednou z možností operace. Celý jeden článek jsem věnovala právě tomuto tématu a můžete si ho přečíst zde.

Délka pobytu v nemocnici

Délka pobytu se různí pracoviště od pracoviště. Můžete se setkat s tzv. jednodenní chirurgií, kdy se prakticky provede jen operace a Vy jdete domů, když nejsou žádné komplikace. V takovém případě vidím jednu docela velkou nevýhodu. Pacient je nedostatečně poučen k pohybovém režimu, který by měl následovat po operaci. Při hospitalizace neprobíhá žádná instruktáž fyzioterapeut a často lékař ani rehabilitace nepředepíše. Ačkoli výsledek operace a stavu pacient je odvozen nejen od kvality operace, ale i od režimu po operaci a to zda podstoupí pacient rehabilitaci.

pexels-photo-127873.jpeg

U menších operací bývá pacient propuštěn 2. den po operaci domů. To je v případě operace menisků nebo kloubní chrupavky. U plastiky předního zkříženého vazu nebo kombinovaných operací je většinou pacient v nemocnici 3-4 dny. V tomto čase je většinou zainstruován o tom, co by měl dělat následující týdny.

Co se děje během 2 týdnů po operaci

Doba, kdy pacient chodí s oporou francouzské hole, se různí od pár dní po dobu 2 až 3 týdnů. V tomto čase většinou pacient nosí i kloubní ortézu. Tento čas po operaci je především klidový, protože probíhá hojení tkání a není doporučeno se věnovat náročným fyzickým aktivitám. Většinou je doporučeno aktivní cvičení rozsahu kolene (pokrčit a natáhnout) a zatínání svalů stehna, aby nedošlo k tomu, že svaly budou po 2 týdnech úplně mimo. Pacient si koleno několikrát denně chladí, aby se nezvětšoval otok a nohu by měl mít přes den spíše nahoře. To, že je pacient v klidovém režimu, ale neznamená, že se nesmí vůbec hýbat. Občasná chůze a protažení nohou je nesmírně důležitá k udržení správné krevní cirkulace v nohách. Po dvou týdnech jde pacient na kontrolu k lékaři, kde jsou mu odstraněny stehy.

Jak vypadá následná rehabilitace

Rehabilitace po operaci (artroskopie kolene) se skládá z těchto částí (velmi stručně)

  • Péče o jizvu: jak se o jizvu starat a také proč. Špatně zhojená jizva může v budoucnu zapříčinit bolesti, omezení rozsahu a celkově špatnou funkčnost kolene
  • Nácvik chůze: i po pár dnech odlehčování s francouzskými holemi většinou pacienti kulhají. Fyzioterapeut se mrkne na chůzi a pomůže Vám se vrátit k běžné chůzi
  • Rozcvičování rozsahu: nesmírně důležitá část je rozcvičení kloubu, postupně a to do maximální rozsahu pohybu. Plný rozsah pohybu je klíčový proto, aby mohlo koleno efektivně pracovat
  • Svalová aktivace a následně posilování: podle toho, jak dlouho jste od operaci většinou svaly aktivujete a poté začínáte posilovat (s vlastní váhou, se závažím a poté i na strojích)
  • Protahování: tak nějak souvisí s rozcvičováním rozsahu, ale o něco více se v této části zaměřujeme na svaly
  • Další postupy: předešlé body jsou takovým základem. Ten může být rozšířen ještě o další postupy jako trénink na balančních podložkách, mobilizace a měkké techniky, příprava do konkrétního sportu, nácvik chůze po schodech, přizpůsobení pohybových aktivit v běžném životě pacienta, specifické fyzioterapeutické postupy (kineziotaping, slow resistance training, PNF atd)
Operace samotná není zárukou úspěchu

Je důležité zmínit, že operaci není zázrakem, který vše vyřeší. Po operaci začíná práce pro pacienta, kdy musí cvičit, aby posílil operovanou končetinu. Svalové oslabení bývá následně hlavním důvodem bolestí a může být rizikovým faktorem pro zranění. Nejlepší výsledek najdeme u pacientů, kteří po operaci podstoupili rehabilitaci v rozsahu 6 až 8 týdnů a nadále se sami věnovali aktivnímu cvičení.

Mohu se vrátit do sportu?

Ano. Určitě. Po zhojení tkání po operaci a řádné rehabilitaci je na čase se vrátit do sportu. To většinou bývá jedním z hlavních důvodů, proč se k operaci samotné přistupuje. Nedá se však všeobecně říci, kdy je toto možné. Každý pacient, typ operace a sport má určité požadavky na koleno a dobu je tedy lepší určit individuálně. Ve velmi širokém měřítku je to od 3 do 12 měsíců.

Posilování jako důležitá část zotavení

Dle výzkumů špatná svalová síla, a tedy nedostatečné posilování, stojí za velkým množstvím bolestí kolen a může být příčinou dalších úrazů kolene. Po dosažení plného rozsahu kolene by posílení mělo být hlavním cílem. Je to poměrně náročná práce, jelikož svaly ubydou na síle docela rychle, ale navrácení síly trvá velmi dlouho.

IMG_2252

Posilování zařaďte 3 až 4x týdně, i kdyby to mělo být jen pár cviků doma u televize. Jednoduché cvičení v rámci dřepů, výpadů a výponů je dobrým začátkem. Přidejte také vytrvalostní aktivitu jako chůzi, turistiku, běh nebo jízdu na kole. Myslete na to, abyste při cvičení operované noze neodlehčovali. Při posilování na strojích posilujte jen operovanou nohu do té doby, než je stejně silná jako zdravá noha.

Více na téma artroskopie kolene najdete v tomto videu. 

Posilování po operaci artoskopie kolene (bez pomůcek)

Více zde

Posilování po operaci artoskopie kolene (s pomůckami)

Více zde