Pohyb v těhotenství: 7 důvodů proč!

Asi se můžeme shodnout na tom, že pohyb je v životě každého potřeba a přispívá celkovému zdraví. V průběhu těhotenství získává ale pohyb jakoby novou dimenzi, protože se počet jeho výhod zvyšuje. Pohyb v těhotenství má svá specifika, která budu rozebírat v následujících měsících, ale dnes bych se ráda zaměřila na důvody, proč zůstat v těhotenství aktivní. Tyto důvody mohou sloužit také jako motivace v případě, že je pro Vás těžké zůstat fyzicky aktivní. 

Psychická pohoda

Jako první, velmi důležitý bod, je psychická pohoda. Tělo ženy v průběhu těhotenství prochází mnoha změnami, hormonálními i fyzickými. Vyrovnávání se s novou životní situací a také postupným přibíráním na váze působí více či méně i na Vaše pocity. Právě díky pohybu získáte chvíli, kdy si od svých starostí odpočinete, vyplavíte zásobu endorfinů a pomáháte rovnováze hormonů. Díky pohybu se také většinou dostanete na čerstvý vzduch nebo skupinovou lekci, kde přijdete i na jiné myšlenky a budete se moci uvolnit. 

Adekvátní přibírání na váze

Pravidelný pohyb také přispívá optimálnímu přibírání na váze. V těhotenství si Vaše tělo říká o různé kombinace jídel a celkově zvýšený příjem kalorií. A to je zcela zdravé a v pořádku. Cvičení a pohyb napomáhá tomu, aby Vaše tělo některé z těchto kalorií spálilo a příbytek na váze byl postupný. 

Dostatečné okysličení Vás i miminka

S postupem těhotenství dochází k vyšším nárokům na okysličení Vašeho těla a také Vašeho miminka. Fyzicky se tomu Vaše tělo přizpůsobuje a dostatečnou zásobu kyslíku dodává automaticky. Tento proces můžete podpořit a tak částečně předcházet nadměrné únavě a pocitu na omdlení. Dávejte si pozor na dlouhodobé sezení ve špatné poloze, které ubírá prostoru pro rozpínání plic. Pravidelně vstávejte od stolu a zaměřte se na každodenní procházky a cvičení, ve kterých využijete i více hluboké dýchání. 

Dobrá funkce srdce a oběhového systému

S dostatkem kyslíku se pojí i dobré oběhové funkce. Sám o sobě se zvyšuje krevní průtok o jednu třetinu a Vy v tomto můžete své tělo díky pohybu opět podpořit. Dobré zásobení kyslíkem a důležitými živinami zajišťuje právě oběhový systém. Při cvičení, protahování a svižné chůzi Váše cévy pracují o něco výkonněji a tím pádem i zdravěji. 

Prevence bolestí

Pohyb v těhotenství také pomáhá předcházet nepříjemným bolestem. Nechci Vám slibovat, že se žádné bolesti neobjeví, ale díky pohybu je můžete alespoň redukovat. Bolesti zad a kloubů jsou často následkem nedostatečného protažení. Aktivní cvičení ve formě vhodného posilování pomáhá Vašemu tělu vyrovnat se s přibývající hmotností a i tím můžete redukovat bolesti zad, kyčlí nebo kolen. Proto je vhodné zařadit cviky, jak k protažení, tak k posílení v rámci prevence bolestí. 

Příprava k porodu

Pohyb Vám také pomáhá připravit se k porodu. Cvičení pro uvolnění kyčlí, práce s pánevním dnem a také dechová cvičení přímo souvisí s průběhem porodu. Díky cvičení své tělo lépe poznáte a dokážete reagovat na jeho signály. Výsledkem pravidelného cvičení a poznání vlastního těla Vám umožní zvolit vhodnou polohu při kontrakcích či křížových bolestech. Dechová cvičení Vás budou provázet při kontrakcích i v posledních fázích porodu. Jejich pravidelný nácvik je velmi vhodný, aby se vše zautomatizovalo. Při porodu většinou není moc prostoru na přemýšlení, a tak trénujte dechová cvičení dostatečně dopředu. Správné dýchání a nezadržování dechu při tlačení při porodu je navíc spojeno s menší pravděpodobností natržení hráze a to je jistě další výhoda. 

Hladší průběh poporodního hojení 

Pohyb a cvičení před porodem a jemné cvičení po porodu pomáhají Vašemu hojení v šestinedělí. I zde by měl být pohyb přítomný, ačkoli se ve 3. a 4. trimestru jeho intenzita sníží. To ale neznamená, že není žádný pohyb možný. Opět jsou zde důležitá dechová cvičení, cviky pro pánevní dno a jemné protažení páteře a kloubů. Správné prokrvení, které pomáhá okysličení a dodání živin i do hojících se oblastí napomáhá Vašemu zotavení. 

Pohyb má také velmi kladný vliv na Vaší psychiku. U 1 z 5 žen se objevují poporodní deprese, které je velmi vhodné řešit s odborníkem. Pohyb zde hraje doplňující roli a pomáhá zlepšit vnímaní sebe sama a také se účastní na znovuobnovení hormonální rovnováhy. 

Mohlo by Vás také zajímat