Jak na nás působí UV záření?

Každý z nás se potýká s UV zářením každý den. Většinu roku o něm ani nevíme, ale začátkem léta, kdy je sluneční záření nejsilnější se o něj začínáme zajímat. Nakoupíme si opalovací krémy a další produkty v péči o kůži, které by nás měly před UV zářením chránit. Víte ale jaké na nás má UV záření účinky?

UV záření je záření, které není viditelné okem třeba jako světlo. Nejčastějším zdrojem UV záření se kterým se potkáme je sluneční záření. Před létem je UV záření velkým strašákem, před kterým se snažíme co nejvíce chránit, ale měli bychom vědět, že UV záření má i pozitivní vliv na náš organismus. Proto je dobré si udělat menší přehled v tom, jak k tomuto záření přistupovat, abychom získali jeho výhody a zároveň nedošlo k nežádoucím účinkům. 

Pozitivní účinky

Prvním pozitivním účinkem, o kterém jste určitě slyšeli, je vitamin D, který prospívá metabolismu, játrům, ledvinám, kostem a mozku a má také pozitivní účinky na imunitní systém a psychiku. Ženám v těhotenství může také pomoci s tvorbou placenty. Sluneční záření také přispívá tvorbě serotoninu a melatoninu, který působí proti únavě a depresím. I proto můžeme najít určité spojení mezi navýšením psychických problémů na podzim, kdy přirozeně ubývá na slunečním zářením a my více času trávíme v práci nebo doma. 

Negativní účinky

Záření UVA proniká do střední vrstvy pokožky, do škáry, a může způsobit rychlejší stárnutí a vrásky.  Záření UVB je podle dostupných informací nejčastější příčinou rakoviny  kůže, hlavně u lidí, kteří se opakovaně spálili na slunci. UVB může také způsobit poškození zraku – konkrétně tyčinek, čípků a nervových zakončení. Vzhledem k tomuto faktu je důležité chránit svůj zrak kvalitními slunečními brýlemi. UV záření má také vliv na naše vlasy. Slunce vlasy vysušuje a tím může dojít k lámání vlasů nebo k roztřepení konečků.

UVA, UVB nebo UVC?

Nejškodlivějším zářením pro náše tělo je UVC, které je prakticky celé pohlcené v naší atmosféře. Sluneční záření UVA a UVB proniká na zem a ovlivňuje naší pokožku, oči a vlasy.

Opalování 

Každé tělo reaguje na UV záření jinak. Lidé s větší pigmentací kůže mají větší toleranci záření a je menší pravděpodobnost, že se na slunci spálí. I tak se i u lidí s větší pigmentací objevuje rakovina kůže, jejíž první známky jsou často přehlédnuty právě pro tmavší odstín kůže. Ztmavnutí kůže po opalování poskytuje tělu ochranu před dalším poškozením sluncem. I když si naše tělo vytváří ochranu před zářením ztmavnutím neměli bychom to s pobytem na slunci přehánět, protože při opakovaném spálení kůže může dojít k vyššímu riziku onemocnění rakovinou kůže.

Jak se chránit před UV zářením ? 

  1. Omezte pobyt na slunci mezi 12 a 15 hodinou ,kdy je záření nejsilnější. 
  2. Používejte opalovací krémy. Opalovacích krému máme různé druhy – nejčastěji je dělíme podle ochranného faktoru. Ochranný faktor udává jak dlouho můžeme být po namazání daným krémem vystavení slunečnímu záření bez rizika spálení kůže. Pokud cestujeme na dovolenou někam, kde je sluneční záření silnější je potřeba zvýšit ochranný faktor, pokud trávíme na dovolené více dní můžeme postupně ochranný faktor snižovat ( asi po 5 dnech ). UV záření proniká mraky i do míst, kde je stín – proto je důležité chránit se i v případech kdy nejsme na přímém slunci.
  3. Používejte sluneční brýle, ideálně s ochranou stupně 3 a se skly, které pohltí co nejvíce slunečních paprsků.

V letních měsících  je velmi důležité  se chránit před UV zářením, ale neměli bychom na to zapomínat ani v zimních měsících nebo na horách. To, že nám není teplo neznamená, že bychom se neměli před UV chránit.


Více o kůži si můžete poslechnout v podcastu Loono

Pro rodiče s dětmi můžeme doporučit Instagram Pediatrie s láskou a v uložených stories najdete přímo informace o slunění pro děti

O autorce

Aneta Fricová

Anet je studentkou gymnázia. Zajímá se o zdravý životní styl, jógu a psychické zdraví. Snaží se ukázat, že zdravý životní styl nemusí být složitý a každý z nás ho může zařadit do svého života. Dříve se věnovala canisterapii, ale teď už se věnuji jen agility a proto se zajímá také o zdraví zvířat .