Jak vypadá návštěva na fyzioterapii? 2. díl

V nedávném článku jsem popisovala průběh vstupního vyšetření na fyzioterapii. Dnes bych ráda krátce uvedla, jak vypadají další návštěvy a co můžete očekávat od průběhu fyzioterapie. Na konci tohoto článku najdete také video, kdybyste raději poslouchali než četli. 

Úvodní otázky

Fyzioterapeut Vás podobně jako při vstupním vyšetření přivítá několika otázkami. Těch bude jistě méně než při vstupní návštěvě, ale určitě nějaké přijdou. Většinou se Vás bude terapeut ptát na změnu stavu, stav bolesti, dodržování domácího plánu (to může být cvičení, úprava sedu, změna pracovní plochy, navýšení nebo snížení fyzické aktivity během dne) a na další věci, které se od minulé návštěvy změnily. 

Kontrola cviků

Když jste měli cvičení na doma, bude po Vás pravděpodobně chtít terapeut, abyste mu ukázali, jak doma cvičíte. Vím, že se dost pacientů cítí trochu jako ve škole, ale my jedině tak můžeme vidět, zda jsme Vás cvičení dobře naučili. A také pro nás toto cvičení slouží k porovnání. Možná ho cvičíte do vyššího rozsahu, s větší jistotou, průběh pohybu je hladší a možná i méně bolí. Proto je kontrola velmi důležitá. 

Samotná terapie

A následně přecházíme k samotné terapii. Ta se může velmi lišit, a tak bych zde ráda pouze uvedla výčet technik, se kterými se můžete setkat. Podle diagnózy bude výběr technik jiný.

  • Cvičení – zcela obecně řečeno, cviky ke zvýšení rozsahu, k posílení, protažení nebo zlepšení určité funkce. Zde máme opravdu širokou škálu cviků a postupů na výběr. Je běžné, že každý terapeut se specializuje v určité metodice a podle ní postupuje. Vždy by ale toto cvičení mělo být vybráno specificky pro daného pacienta a neměli bychom všem pacientům se stejnou diagnózou dávat stejné cvičení. Cvičení může být následně doplněno o pomůcky, které má terapeut v ambulanci. Vzhledem k tomu, že se letos snažím zamyslet nad tím, jak by mohla být fyzioterapie o něco udržitelnější, snažím se ze své praxe vyřadit plastové pomůcky. Více o tomto tématu si přečtěte ve článku.

 

  • Manuální techniky – i zde je máme na výběr mobilizace, pomoc při protažení, manuální odpor při cvičení nebo třeba péči o jizvu. Manuální techniky zahrnují ty techniky, kdy terapeut přikládá ruce na tělo pacienta. Mohou být zcela pasivní, tedy pracuje pouze terapeut nebo při nich může být pacient aktivní (např. při kladení odporu při cvičení). 

 

  • Úprava pohybového režimu – nejedná se pouze o cvičení, ale o úpravu sezení, přestávek mezi sezením, dostatečnou pohybovou aktivitou během dne a další. Vlastně sem řadíme to, jak se přes den hýbete a snažíme se doporučit dostatek pohybu k podpoře Vašeho zdraví. 

 

  • Edukace – tato část terapie slouží k vysvětlení Vašich obtíží, postupu terapie a jednotlivých faktorů, které mohou být vliv na Vaše bolesti. Osobně považuji tuto část za jednu z nejdůležitějších, protože je opravdu potřeba, aby pacient věděl, proč vůbec na terapii chodí. 

 

  • Další prvky – mezi další prvky mohou patřit více specifické techniky jako třeba aplikace kineziologického tapu nebo motivace pacienta při léčbě. Mohou se zde objevit prvky relaxačních techniky, mindfulness nebo jógy a to podle toho, jak je daný terapeut specializovaný. 

 

Zopakování terapie na doma

Několik minut před koncem návštěvy je čas na zopakování toho, co budete mít za domácí úkol. Často se při návštěvě děje více věcí, než které máte následně ke cvičení na doma. Proto je důležité věnovat čas odlišení toho, co je potřeba, abyste prováděli. Především tehdy, kdy dochází k testování mnoha pohybů, může být pro pacienta nejasné, které cvičení dostává na doma. Já většinou beru do ruky tužku a papír (nebo píšu email) a připravím popis a obrázky cviků. To doplňuji i o to, jak často cvičit, čemu se vyvarovat a co třeba vylepšit. 

Čas na dotazy

Nakonec je čas na dotazy pacienta. Samozřejmě na ty je prostor při celé terapii, ale na konci je dobré dovysvětlit vše, co by ještě bylo nejasné. Ale nebojte. Pakliže si na nějakou otázku vzpomente až doma, napište si ji a na další návštěvě s ní začnete. 

Přibližně takto vypadá návštěva na fyzioterapii. Brzy také vyjde článek, ve kterém odpovídám na časté dotazy pacientů. Proto sledujte FyzioFitness a článek si nenechte ujít!

Na průběh terapie se také můžete podívat ve videu.

Mohlo by Vás také zajímat