5 zdravých zvyků pro toto léto

Léto je před námi, jsme plní energie (nebo alespoň nejvíce z celého roku), a tak je čas si osvojit několik zdravých zvyků, které Vám mohou sloužit po zbytek roku. Samozřejmě není ideální se do těchto věcí nutit, ale jestliže v nich najdete alespoň malý smysl, tak stojí za to je alespoň vyzkoušet.

Procházka po večeři

Mnoho zažívacích problémů nepramení jen z toho, co jíme, ale také jak jíme a co děláme po jídle. Když do sebe jídlo rychle nasoukáme a potom si jdeme sednout k televizi, tak naše zažívání opravdu nemá velkou šanci fungovat optimálně (nezapomeňte, jak moc souvisí zdraví střev se zdravím mozku). Vsedě si většinou stlačujeme břicho a to může mít za následek nadýmání, bolesti břicha nebo zhoršení vstřebávání živin ze stravy. Zkuste sezení po večeři tedy vyměnit za krátkou procházkou. Třeba jen na 10-15 minut. Nejen že Vaše zažívání bude lépe fungovat, ale za pracovním dnem tímto uděláte jakousi pomyslenou tečku. Procházkou venku si vyčistíte hlavu a věřte mi, že i když se Vám nebude chtít, tak se potom budete cítit skvěle.

IMG_1099

Pravidelné cvičení – každý den!

Cvičením nemyslím vysloveně trénink v posilovně nebo uběhnutí 10 km. Sice by se takové aktivity měly během týdne objevit, ale není zcela nutné takto cvičit každý den. Pravidelným cvičením myslím lehké protažení, jógu nebo procházku. Prostě nějaký ten pohyb. A to opravdu každý den. Bez výmluv (tedy až na to když jste nemocní). Nemusíte myslet na žádnou jasnou strukturu cvičení. Stačí se trochu protáhnout a všimnout si, kde na těle bývají bolesti nebo napětí. Lehké protažení je skvělým začátkem dne, kdy tělo nastartujete, ale cvičení ráno není jediná možnost. Cvičte kdykoli můžete, jen se o to pokuste opravdu každý den.

JJNP3300

Protažení po práci

5 minut denně: cviky pro uspěchané

Zelená zelenina

Zelenou zeleninu zařaďte do jídelníčku na každý den. Salát, špenát, brokolice nebo cuketa. Jestli máte k zelenině odpor, tak to můžete udělat docela nenápadně a to třeba takhle:

  • Pod jakékoli jídlo (dobře asi pod svíčkovou to úplně nepůjde) vložte několik listů zeleniny. U mě to bývá pod chilli, těstoviny, rizoto nebo pod pečenou zeleninu.
  • Dovnitř jídla. Podobný princip. Zelené listy jdou přimíchat do rajčatové omáčky na těstoviny, zabalit do tortilly nebo slaných palačinek.
  • Smoothie a džusy. Mixujte, odšťavňujte i tu zelenou zeleninu. Chuť se ztratí mezi dalšími ingrediencemi jako je ovoce. Do smoothie pro zahuštění můžete zvolit cuketu, která není chuťově výrazná.

JLGG1792

Zeleninové džusy i bez džusovače

Více zeleniny v jídelníčku

Cuketové špagety

Trénink ticha

Teď jde do tuhého. Přišla jsem totiž na to, že když jsme v jakési psychické nepohodě, tak ticho moc dobře nesnášíme. Ticho tak může být nejjednodušším způsobem jak se dostat z naší komfortní zóny.  A proč bychom něco takové měli dělat? Pro větší trpělivost, odolnost a víru v sebe sama. Teprve z těchto hodnot můžeme totiž dát základ pro náš zdravý život. Právě určitý stupeň nepohodlí nám může pomoci jako trénink, který můžeme uplatnit tehdy, kdy chceme dosáhnout náročného cíle. Možná se zbavit přejídání a jiných zlozvyků. Ještě než ticho odsoudíte, tak si zkuste sem tam třeba jen několik minut pobýt v tichu. Věřte mi, stojí to za to.

DSC00876

Poslouchání svého vnitřního hlasu

Poslední bod je naslouchání vlastnímu hlasu a své intuici. Protože i když bych se tady mohla rozepsat s mnoha dalšími tipy, tak nejdůležitější je, co potřebujete Vy sami. Každý jsme jiný a každý v životě potřebujeme něco trochu jiného. Abychom zjistili, jak reagujeme, co nám dělá dobře a co naopak škodí je neskutečně důležité poslouchat svůj vnitřní hlas. Může to znít trochu zvláštně, ale jsou to jednoduché projevy našeho těla, které k nám mluví různými způsoby. Tyto signály jsou zpočátku skoro nerozpoznatelné, ale cvikem se dají lépe rozluštit. Pro začátek si všímejte, jak se cítíte po určitém jídle, při práci nebo při činnostech, které Vám dělají radost.

Úvod k tělesné intuici

AXCV6465