Posilování po artroskopii kolene – s pomůckami

Další díl posilování po artroskopii kolene. Toto cvičení je již náročnější a jestli s posilováním začínáte, tak doporučuji nejdříve projít první článek o posilování. Posilování po artroskopii kolene je důležitou součástí pooperační péče a slouží jako prevence úrazů, zranění a bolestí. Nedocvičení často vede k bolestem nejen kolene, ale také kyčlí nebo zad.

Dnešní cviky budou o něco náročnější nejen silově ale také na prostor a pomůcky. Hodí se často spíše do posilovny, kde můžete vše potřebné najít. Jsou ale i nadšenci, kteří si pořídí pomůcky domů. Je to zcela na Vás. Jestli ale nechodíte do posilovny nebo nechcete investovat do pomůcek, tak si můžete zacvičit podle předešlého článku a bude to také docela stačit. Stejně jako u jiného posilovacího cvičení platí, že byste se měli před cvičením rozehřát, rozcvičit a po posilování pořádně protáhnout.

Výstup na bosu

OJWA3046

Výstup na bosu je vhodným cvikem pro začátek. Tělo si zvykne na lehkou zátěž a nestabilní podložku. Nejprve nakročte na bosu, první patou, poté špičkou a krátce přeneste váhu na přední chodidlo s tím, že zadní noha zůstává ještě chvíli na zemi. Poté pomalu přeneste zadní nohu před tělo. Ve stoji na 1 noze krátce vydržte. Váhu rozložte po celé ploše chodidla. Střídejte strany.

Výstup na bosu s míčkem

PNKB3935

Obraťte bosu, vemte si míček a nejprve zkuste chvíli stát na 1 noze. Jakmile budete cítit, že je poloha stabilní, tak přidejte pohyb rukou. Míč si předejte z jedné ruky do druhé za zády, nad hlavou a pod nohou. Vraťte se na zem a zopakujte na druhou nohu. 

Podřep na bosu

RVES3837

Vystupte oběma nohama na bosu. Mezi kolena vložte míček nebo udržujte kolena od sebe asi na šířku pánve. Poté proveďte mírný podřep. Snažte se udržet váhu na obou chodidlech. Udržujte rovnováhu tím, že ruce dáte před tělo. Postupně můžete dřep provádět více do hloubky, ale na začátek stačí jen mírný podřep. 

Podřep s TRX

HUEM9440

Do rukou chyťte TRX a zkuste si podřep s jeho oporou. Myslete na to, že ruce spíše vyvažují polohu, nevytahujete se zpět do stoje. To mají za úkol svaly nohou. 

Výpad vzad s TRX

EKUU4582

Zkuste také výpad vzad. Vždy jednu nohu zanožíte a koleno zadní nohy pokrčíte směrem k zemi, ale nemusí se země dotknout. Koleno přední nohy by mělo zůstat v pravém úhlu. 

Výpad vzad s TRX a stoj na 1 noze

RGYL0986

Těžší variantou předešlého cviku je cvičit nejprve jednu stranu několikrát. A to tak, že stojíte na jedné noze a druhá noha jde střídavě do výpadu vzad a do polohy před tělem. Jestliže cítíte, že je operovaná noha slabší, cvičte pouze ji nebo přidejte větší počet opakování na slabší straně. 

Podřep s TRX na 1 noze

TCJL2404

Pro posílení operované končetiny můžete zvolit i podřep na 1 noze. Není tak hluboký jako klasický dřep ale posílení je intenzivnější, jelikož je celá váha vašeho těla na 1 noze. Dávejte si pozor na provedení. Do dřepu si spíše sedáte, v tom Vám pomůže TRX. Pánev směřuje vpřed a neměla by se při podřepu posunout do strany. 

Podřep na bosu s TRX

FLGN6600

Je na čase vše zkombinovat ve dřepu na bosu s TRX. Ze začátku může chvíli trvat než najdete správnou vzdálenost, ale pak již jen stačí cvičit. Opět platí, že ruce spíše vyvažují a posilují hlavně nohy. Lze cvičit i na bosu z druhé strany. 

Podřep na 1 noze na bosu s TRX

EZER1262

Poslední cvik je dřep na 1 noze na bosu s TRX. Opět lze cvičit na obou stranách. 

Posilování po artroskopii kolene můžete vyzkoušet i doma bez pomůcek jako bosu nebo TRX. 

Více najdete zde