4 oblasti, které hlídat při sedu

Dnes se zaměřím prakticky na to, co hlídat při sedu. Správné sezení není nijak složité, jen na něj často zapomínáme. Když si pohlídáme určité oblasti při sedu a přečkáme několik prvních dnů, kdy to bude nepohodlné, pak se nám podaří předcházet bolestem zad v dlouhodobém horizontu.

Ze začátku může být těžké si vůbec uvědomit, kde která část těla je. I na tom je dobré zapracovat. Značí to na jakési zhoršené vnímání vlastního těla. Ke každé oblasti těla v dnešním článku přikládám jednoduché cvičení proto, abyste si mohli danou část těla lépe uvědomit a následně s ní i uměli pracovat.

Když si nejste stále jistí, tak zkuste inspirovat někoho ve Vašem okolí, aby se do vylepšení sedu také zapojil. Může to být kolega v práci, partner nebo kamarádka. Jednou za čas se navzájem zkontrolujte a nebo si připomeňte, že byste mohli sedět lépe. Buďte k sobě stále milí, ať nakonec nejste z celého upravování sedu otrávení.

Zaměřeno na: Hlava a krk

Začněme od hlavy. Špatné postavení hlavy může vést k bolesti krční páteře, hlavy nebo ramene a proto je důležité si hlavu hlídat. Krční páteř a následně i hlava by měla volně navazovat na postavení páteře. Vrchol hlavy by měl pomyslně směřovat ke stropu. Krční páteř by neměla být příliš zalomená, ale spíš mírně prohnutá. Bradu nevysouvejte vpřed, ale lehce zastrčte směrem ke krku. Nikoli až tak, že si vytvoříte několik brad.

CVAE1590

Cvičení: Abychom si uvědomili postavení hlavy, tak je dobré si vyzkoušet maximální rozsah pohybu. Vsedě vytáhněte bradu co nejvíce dopředu a poté co nejvíce vzad. Jako byste sami sebe trochu přiškrtili. Z toho maximálního pohybu hlavy vzad trochu povolte a máte ideální postavení hlavy.

WHUA6749

Ten samý pohyb můžete zkusit i s tím, že si dáte dlaň zezadu na krk. Když vysunete hlavu vpřed, tak můžete cítit, jak se páteř zalomí. Naopak při pohybu hlavy vzad se celý krk natáhne. Kontrola dlaní může být velmi nápomocná při představě postavení krku a krční páteře.

Zaměřeno na: Ramena

Ramena je docela těžké hlídat, protože si na ně nevidíme a často nemáme moc dobré povědomí o tom, kde přesně jsou a co znamená držet ramena do široka. Postavení ramen výrazně souvisí s postavení hrudní páteře a následně i krku. Když máme ramena příliš posunutá dopředu, tak je následně hrudní páteř zakulacená a my se jednoduše hrbíme.

Cvičení: Opět si vyzkoušíme polohu ramen. Nejprve jdou ramena do maximální polohy vpřed. Hodně to přežeňte. Poté na druhou stranu ramena zastrčte, co nejvíce dozadu. Jako byste dali lopatky k sobě. Obě tyto polohy nejsou pro sed vhodné. Ideální je poloha přibližně uprostřed mezi krajními body. Měli byste mít pocit, že hrudník je otevřený, ale zároveň netlačíte lopatky k sobě.

RLTH1015

Zaměřeno na: Bedra

Asi nejvíce problematické místo a nejčastější místo bolesti na páteři. Proto si zaslouží značnou pozornost. Věděli jste, že při sedu je tlak do beder větší než ve stoji? Poloha v které sedíte může stát za Vašimi bolestmi zad a také může být překážkou při léčbě. Nemusíte ale sedět na kraji židle jako podle pravítka. Opřete se o opěradlo své židle a zachovejte mírné prohnutí v bedrech. Pokud si nejste zcela jisti, jak by to mělo být, tak si zkuste následující cvičení.

Cvičení: Posaďte se. Poté co nejvíce zakulaťte záda. Následně se co nejvíce prohněte. Do úplného maxima. Z toho maxima maličko uberte. Asi jen 10-20% celkového rozsahu. A máte správnou polohu beder při sedu. Bedra by měla být mírně prohnutá.

ABSL7547

Následně byste se měli mírně vytáhnout z pánve. Takové natažení by nemělo působit příliš napětí. Je to jako byste o kousek povyrostli. Tento pohyb je potřeba vyzkoušet, nejde ho nijak extra zkontrolovat. Je to o Vašem pocitu. Pořád by však tato poloha měla být relaxovaná a přirozená.

PPHK5550

Zaměřeno na: Kolena

Špatné sezení může vyvolat i bolesti v kolenou. A to krátkodobě, ale i dlouhodobě. Vyvarujte se skládání nohou pod sebe, křížením pod židlí nebo dávání nohu přes nohu. Většinou jsme tak zvyklí sedět roky a roky, proto může trvat nějakou dobu než si zvyknete na novou polohu. Kolena by měla být ohnutá přibližně v pravém úhlu a chodidla se opírají o zem. Také je dobré vsedě jednou za čas skrčit a natáhnout kolena. Prostě je trochu rozhýbat a nenechat úplně ztuhnout. Alespoň jednou za hodinu až dvě vstaňte od stolu a udělejte několik kroků. Ideálně když musíte zaskočit do jiného patra, jděte po schodech a výtah nepoužívejte.

Cvičení: Kolena mají tu výhodu, že si na ně vidíme. Oproti zádům je tak daleko jednodušší si hlídat jejich postavení. Proto bude cvičení pro kolena jiné než předešlá cvičení. Bude se jednat o cvičení, které můžete zvolit ve chvíli, kdy není čas se jít projít.

TFHY1191

LECU0750

EUCL6804